Ismerkedjen meg a hibátlan mobil hangzással

Rohanásban a fontos hírek után. Gyorsnak és hatékonynak kell lenni, de főleg rögzíteni kell egy nagyszerű történetet.

Az okostelefonunk képes videofelvételre, de tudjuk hogy a kristálytiszta hang alapvető fontosságú. A d:vice™ digitális audió interfész használatával a közönség tisztán fogja hallani az üzenetet, még akkor is ha kalandos szituációban készült. Programozható, könnyen kezelhető, alig észrevehető, a d:vice™ lehetővé teszi csodálatos hangok felvételét, így lesz kerek a történet.

Példa nélkül álló hangminőséget biztosít az élő adásban dolgozó újságírók számára, a d:vice™ MMA-A bármilyen iOS készülékkel, Mac vagy PC számítógéppel működik. Élő adás vagy felvétel megvalósítása kristálytiszta hangminőségben bárhol a világon most egyszerűbb mint valaha.

Az újságírók már eddig is használták okostelefonjukat a hírek rögzítésére világszerte. Ez meglehetősen jól működik, hiszen a mai telefonok alkalmasak kiváló minőségű képek és videók felvételére. Csak egyetlen összetevő hiányzik, ez pedig a jó minőségű hang. A hírműsoroknál fontos, hogy a hangminőség elérje vagy meghaladja a videóét annak érdekében, hogy a hír érthető legyen. Éppen ez az a kihívás, amelynek a d:vice™ eleget tesz. DPA mikrofonnal használva a d:vice™ olyan hangminőségben képes hang rögzítésére vagy stream-elésére, amelyre korábban csak stúdióban volt lehetőség. Amennyiben a közelben épp nem áll rendelkezésre gyakorlott hangmérnök, a d:vice™ képes úgy működni mint egy „mini zsebhangmérnök“.

A d:vice™ MMA-A digitális audió interfész egy kiváló minőségű kétcsatornás mikrofon előerősítő és A/D átalakító, amely kristálytiszta hangot nyújt kedvenc felvételi/broadcast alkalmazásunkkal. A d:vice™ minden MicroDot csatlakozós DPA mikrofonnal használható. Ez a sokoldalúság lehetővé teszi, hogy az újságírók minden váratlan helyzetben, amely napközben érheti őket használhassák a berendezést. Legyen az akár egy kétcsatornás interjú, vagy a környezet hangjainak felvétele sztereóban, a d:vice™ megkönnyíti az újságírók számára a munkavégzést.

A d:vice™ MMA-A egy Micro USB-B/iOS (lightning) és egy Micro USB-B/PC, Mac (USB-A) kábellel rendelkezik. MicroDot bemenete lehetővé teszi, hogy a d:vice™ készülékhez bármelyik DPA miniatűr mikrofont csatlakoztassuk, beleértve a d:screet™ miniatűr, a d:fine™ headset, a d:vote™ hangszer, vagy akár a d:dicate™ felvételi mikrofont az opcionális MMP-G előerősítővel.

Nagyjából 5 cm-es átmérőjével a d:vice™ digitális audió interfész rendkívül kisméretű, könnyen elfér a felhasználó zsebében. Osztályában a legjobb hangminőséget nyújtja és bármely iOS készülékről távvezérelhető. A kifejezetten a d:vice™-hoz készített alkalmazás az Apple App Store-ból letölthető. Az alkalmazás a felhasználó munkáját még könnyebbé teszi, biztosítja a gain beállítások és az alulvágó szűrők beállításainak elmentését az éppen folyó, vagy a jövőben várható személyes beállítások testreszabásához. Más gyártóktól származó alkalmazások is használhatók speciális feladatokhoz, beleértve az élő közvetítést és a kiváló minőségű felvételt, de nem csupán ezekre korlátozódnak.

A d:vice™, a d:vice™ alkalmazás és a d:vice™ készletek május végén, június elején kerülnek forgalomba.

A kulcsfontosságú d:vice™ alkalmazás

Töltsük le az Apple App Store-ból és telepítsük a d:vice™ alkalmazást. A legtöbb más gyártótól származó alkalmazással is működik, így különféle szituációkban használhatjuk, beleértve az élő közvetítést csakúgy mint a hang- és videó felvételt.

A d:vice™ készüléket a dobozból kivéve azonnal használatba vehetjük, de ahhoz hogy minden képességét kihasználhassuk, a d:vice™ alkalmazásra van szükség. Az alábbiakban az alkalmazás néhány funkciójával ismerkedhetünk meg.

Gain

Használjuk a Gain csúszkát a bemeneti szint beállításához. Jobbra húzva növeljük az erősítést, balra pedig csökkentjük. Figyeljük a kivezérlés jelzőt a gain állítása közben. A jelzésnek a zöld és sárga tartományban kell maradnia.

Filter

A Filter gomb (alulvágó/felüláteresztő szűrő) levágja a nemkívánatos mély frekvenciákat (dübörgés), amely ronthatja a felvett hang érthetőségét. A legtöbb esetben javasolt a Filter gomb használata, és ha például szabadtéren egy forgalmas út közelében készítünk felvételt, ez a beállítás alapvető fontosságú.

Monitor

Használjuk a Monitor gombot a hang fejhallgatóra való küldéséhez, így hallhatjuk amit felveszünk. Ne feledjük, hogy a fejhallgatót az iOS készülékhez kell csatlakoztatni, különben a gomb nem működik és figyelmeztetést kapunk a fejhallgató csatlakoztatására. Amennyiben a headset mikrofonnal is rendelkezik, azt még a d:vice™ készülék és a telefon lightning csatlakozóval történő összekötése előtt kell csatlakoztatni. Erre az iOS-nek az „utoljára csatlakoztatott eszköz aktív“ funkciója miatt van szükség. (iPhone 7 esetén vezeték nélküli headset használata javasolt.)

Lock

A Lock gombbal megakadályozhatjuk, hogy más gyártóktól származó alkalmazások a Gain szabályzáshoz hozzáférjenek. A Gain beállításokat elvégezhetjük és elmenthetjük a d:vice™ készüléken kedvenc felvételi/broadcast alkalmazásunkkal való használatra. A Lock gomb az alulvágó/felüláteresztő szűrő beállításait is szabályozza. A kapcsoló elmentett beállításai automatikusan aktiválódnak amikor legközelebb a d:vice™-hoz csatlakozunk.

Mono

Amennyiben csak egyetlen mikrofont csatlakoztatunk akár az I. vagy II. bemenetre, a Mono állás automatikusa kiválasztódik. A mikrofon jele a bal és a jobb kimenetre is el lesz küldve. Csak a Gain csúszka és a Filter gomb használható ebben az üzemmódban.

Stereo

Amennyiben a hangforrásról sztereóban kívánunk felvételt készíteni, használjuk a Stereo gombot. Mindkét mikrofont egyetlen Gain csúszka szabályozza. Példa: környezeti hangokat sztereóban vehetünk fel két mikrofonnal, amelyek érzékenysége egyforma.

Fontos: ha a Stereo gombot használjuk, két darab sztereó felvételhez optimalizált mikrofont kell alkalmaznunk, például a d:vice™ VIDMK-4060-S készletben lévő speciálisan összeválogatott d:screet™ 4060 párt.

Dual

A Dual gombot abban az esetben használjuk, ha a Gaint külön-külön kell beállítani az I. és II. bemenethez (például két különböző típusú mikrofon használatakor, vagy olyan szituációban, ahol két eltérő hangerővel rendelkező ember hangját kell felvenni). A Filter gombok is függetlenül működnek ebben az üzemmódban.

Presetek

A presetek a bizonyos mikrofonokhoz tartozó saját beállításokat tárolják és leegyszerűsítik a készülék használatát. A beállítások elvégzése után létrehozhatunk egy presetet valamelyik számozott Preset gomb három másodpercig való nyomva tartásával. Legközelebb amikor ugyanezeket a mikrofonokat használjuk, csak nyomjuk meg a Preset gombot és kész – nincs újbóli beállításra szükség.

d:vice™ készletek bármely szituációhoz

A d:vice™ speciális készletekben is kapható megkönnyítve az igényeinknek legjobban megfelelő megoldás kiválasztását. Minden készlet tartalmaz egy d:vice™ MMA-A készüléket kábelekkel, valamint az adott igény szerint kiválasztott mikrofon(oka)t rögzítőikkel és tartozékaikkal együtt.

A d:vice™, a d:vice™ alkalmazás és a d:vice™ készletek május végén, június elején kerülnek forgalomba.

d:vice™ csíptetős készlet

Ez a készlet tökéletesen megfelel akkor, ha csak egy személy beszél egy időben. Robusztus és kevéssé feltűnő megoldás: az apró d:screet™ SC4060 gömb iránykarakterisztikás miniatűr mikrofon a piac legkisebb rögzítőjére van helyezve, ahol védve van a durva bánásmódból adódó sérülésektől.

d:vice™ headset készlet

Ez a készlet kínálja a legjobb beszédfelvételt a headset mikrofonjának a hangforráshoz való közelsége miatt. Más DPA mikrofonokkal kombinálható, mint a d:screet™ SC4098, amellyel a felvétel/közvetítés környezeti atmoszférája is a hangzáshoz adható.

d:vice™ dupla csíptetős készlet

Ebben a készletben két d:screet SC4060 mikrofon található, amely tökéletesen alkalmassá teszi interjúkhoz való használatra, mindkét személyre egy-egy mikrofont csíptetve. Gördülékeny beszélgetést tesz lehetővé, mivel a riporter közbeszólhat anélkül, hogy a mikrofont mozgatnia kellene. Mobiltelefonnal, vagy tablettel történő kiváló minőségű sztereó felvételek készítésére is alkalmas.

d:vice™ csíptetős kombó készlet

Ez a legjobb mobil broadcast készlet, amely egy d:screet™ SC4060 típusú, a riporter által használt mikrofont, valamint egy d:dicate™ 4018 mikrofont tartalmaz, amely segíti a „clean feed“ alkalmazást, amely gyakran követi az adást. (A riporter hangja az I. csatornán szól, a környezeti zaj a II. csatornán követi.) Ezzel lehetővé válik a tartalom használata a környezet hangjaival együtt, de a kommentár nélkül. Ebben a készletben a d:vice™ készülék az MMP-GS moduláris aktív kábellel és a d:dicate™ mikrofonhoz való GSM4000 gégenyakas rezgéscsillapító tartóval van kombinálva.

d:vice™ fülmonitor headset készlet

Ez a készlet kínálja a legjobb beszédfelvételt köszönhetően a headset mikrofonnak a hangforráshoz való közelsége miatt. Más DPA mikrofonokkal kombinálható, mint a d:screet™ SC4098, amellyel a felvétel/közvetítés környezeti atmoszférája is a hangzáshoz adható. A fülbe dugható rész a klasszikus közvetítési szituációkhoz használható, mivel lehetővé teszi a rendezői utasítások fogadását, ez került egybeépítésre a headset mikrofonnal. Ez a megoldás a legjobban olyan iOS eszközökkel használható, amelyeken a mini jack csatlakozó közvetlenül a készüléken magán található (pl. iPhone 6S).