Kerüljön közelebb a gyülekezethez Mikrofonok templomi használatra

Gondoskodjon róla, hogy minden szó hallható legyen

Hogy a gyülekezet hallja, illetve ami még ennél is fontosabb, értse a beszédet – kulcsfontosságú szempont. Egyetlen ok miatt gyűlnek össze, hogy hallják a lelkipásztor szavait. Amennyiben a beszéd érthetetlen, a prédikáció nem hallható tisztán és az üzenet nem jut el hozzájuk.

A beszédérthetőség fontos a templomban történő mikrofonozásnál. Elsősorban két speciális feladatot kell megoldani. Mindenek előtt a templom épületének nincs megfelelő akusztikája. Ezt a problémát legyőzni drága és nehéz feladat, legyünk óvatosak. Másodsorban pedig a gyülekezetben többnyire vannak hallókészüléket használó tagok is. Ha mindkét szempontot figyelembe vesszük, szinte lehetetlen a hallgatóság minden tagjának megfelelő hangzást biztosítani. Szerencsére egy korrekt mikrofon nagyban elősegítheti a megfelelően érthető üzenet közvetítését.

A mikrofon a hanglánc első, ezért a legfontosabb darabja. Minden további láncszem az eredeti hangforrást igyekszik reprodukálni, de a beszédérthetőség csökken egyéb hangberendezések használatával. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a gyülekezet füleihez eljutó lehető legjobb hangzást, gondoskodnunk kell arról, hogy a lehető legjobb hang jusson be a hangláncba. Ez azt jelenti, hogy a beszélő számára legmegfelelőbb mikrofon vásárlására kell koncentrálnunk, figyelembe véve a speciális adottságokat.

A templomokban használatos mikrofonokkal kapcsolatos további információkért olvassa el Gabriel Antonini, a DPA Microphones vevőszolgálati vezetőjének a Church Executive Magazine-ban megjelent angol nyelvű cikkét.

 

natuzza-2-l

A beszédérthetőség növelése a Natuzza Evolo szentélyben

Dél-Olaszország új vallási komplexuma a legjobb és legmodernebb hangerősítő technológiával büszkélkedhet, beleértve a DPA mikrofonok sorát.

Tovább

Testenviselhető d:screet™ miniatűr mikrofonok

A d:screet™ miniatűr mikrofonok sokoldalú igáslovak, amelyek az igényekhez igazíthatók. Elsőrangú hangminőségükkel, hatalmas tartozék kínálatukkal és az összes professzionális vezeték nélküli rendszerhez kapható adaptereikkel a d:screet™ miniatűr mikrofonok kézenfekvő választást jelentenek minden olyan alkalmazáshoz, ahol szempont a remek hang és kis helyigény.

A d:screet™ miniatűr mikrofonok és tartozékai számos felhasználási területhez megfelelnek. Akár emberi hang vagy hangszer reprodukálásáról van szó filmben, színházban, televízióban, vagy egyéb közelmikrofonozást igénylő szituációban, ezekben a mikrofonokban nem fog csalódni.

További információ a d:screet™ miniatűrmikrofonokról

DPA-bodyworn-microphones-dscreet-omnidirectional-microphones2

Fekete, bézs, barna és lime zöld színben kapható, ergonomikus kivitelű, egyszerűen és problémamentesen használható. Bármilyen fülméretre és fejformára biztonságosan felhelyezhető, alig látható.

A mikrofonszár és a fül akasztó elfordításával a mikrofon optimális pozícióba helyezhető a jobb és bal fülön is. A DPA hagyományaihoz hűen a d:fine™ pontos, természetes beszédérthetőséget és magas hangnyomás tűrő képességet kínál, használója beszélhet és énekelhet is a mikrofonba a torzítás veszélye nélkül.

A d:fine™ gömb- és irányított karakterisztikával is kapható. Intenzív pop szűrővel és szélzaj szűrővel rendelkezik, de szélszivacs is jár hozzá.

A d:fine™ egyfülű és kétfülű kivitelben is megvásárolható. A kétfülű megoldás kifejezetten aktív helyzetekhez ajánlható, még a legenergikusabb mozgást igénylő előadás folyamán is megbízhatóan a helyén marad.

További információ a d:fine™ mikrofonokról

DPA_dfine_Dual-Ear_Short_90_mm_Black-X2_1

Pódium mikrofonok

Ha egy lelkipásztor a pulpitus mögött szeret állni amikor híveihez beszél, kényelmes és kiváló választás a pódium mikrofon.

Ezek a praktikusan használható sokoldalú mikrofonok kialakításuknál fogva néhány arasznyi távolságból veszik a lelkipásztor hangját, így lehetőséget adnak bizonyos mértékű mozgásra anélkül, hogy ez a hangzásban jelentős változást okozna.

dpa-how-sc4098-sarang-l

A d:screet™ SC4098 szuperkardioid iránykarakterisztikás pódium mikrofon kiváló beszédérthetőséget biztosít. Egyesíti magában a szabályzott irányítottságot az oldalirányból érkező hangok (háttérzaj) elnyomásával. A beszédérthetőséget azzal növelték, hogy a d:screet™ SC4098 mikrofonkapszuláját nem kell forgatni ahhoz, hogy egyenletesen vegye a beszédet, a lelkipásztor elfordíthatja a fejét anélkül, hogy a hangzás romlana. Még abban az esetben is kiválóan érthető hangot kapunk, ha a beszélő néhány lépésre eltávolodik a mikrofontól.

A d:screet™ SC4098-nak számos variációja létezik, így a mikrofont az igények szerinti távolságban helyezhetjük el, elég rugalmasságot biztosítva akár többféle felhasználó számára.

A d:screet™ pódium mikrofonok – csakúgy mint a többi DPA mikrofon – egyszerűen használhatók vezeték nélküli mikrofonként a legelterjedtebb vezeték nélküli rendszerekkel, mint például Audio Technica, Lecrtrosonics, Sennheiser, Shure, Sony, Zaxcom és hasonlók. Ez teszi őket sokoldalú mikrofon megoldássá, amelyek számos templomban felmerülő igénynek is kiválóan megfelelnek.

Mics for the choir

Amplifying choirs can be a major challenge. In many cases, the choir is performing against an orchestra with a high stage level. At the same time, stage monitors may be loud, making voice clarity difficult to achieve.

Many tend to use a lot of spot mics for the choir, sometimes placing handheld mics with each singer. Unfortunately, this increases the channel number and noise, and may introduce the risk of comb filtering, leading to a very unnatural-sounding choir.

Using fewer, but properly placed directional microphones, such as the d:screet™ SC4098 Supercardioid Podium Microphone, is the way to resolve this issue. Place the d:screet™ SC 4098 either on mic stands or suspend them from the ceiling. Point the capsules to the last row of singers. The directional pick-up pattern will attenuate the sounds to the side and produce a natural balance between the nearest (loudest but attenuated) and the furthest (weakest level, but performing to the microphones most sensitive direction). Follow the 3:1 distance rule, use proper panning—or a combination of the two.

For more information about the 3:1 distance rule or other issues relating to miking a choir, read our full Mic University article: How to mic a choir.

d:screet™ Podium Microphones, as well as all other types of DPA microphones, can easily interface wirelessly with work with all leading wireless mic solutions, such as Audio Technica, Lectrosonics, Sennheiser, Shure, Sony, Zaxcom and many more.  This makes them a very easy and flexible microphone solution that can meet many needs within any House of Worship setting.