15 pont, amit figyelembe kell venni egy ének mikrofon kiválasztásakor

posted in: mikrofon egyetem | 0

Nem minden énekmikrofon egyforma, ezért fontos, hogy megtaláljuk az egyedi igényeinknek megfelelőt. Számos kulcsfontosságú tulajdonságot kell figyelembe venni a mikrofon kiválasztásakor. Tekintsük meg az alábbi pontokat, és mérlegeljük azokat, amelyek az adott helyzet szempontjából a legfontosabbak.

Ha tudjuk, hogy a tökéletes énekmikrofon mit jelent a számunkra, akkor értékelhetjük a különböző lehetőségeket és megtalálhatjuk azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeinknek.  

1. Áttetsző hangzás

A mikrofon kimenetének egy énekes hangját teljes mértékben tükröznie kell, még EQ nélkül is. Ellenőrizzük a specifikációkat: kis távolságból, azaz 12 cm-ről a frekvenciamenetnek semlegesnek kell lennie. 

2. Frekvenciafüggő irányítottság

A mikrofon iránykarakterisztikájának – a mikrofon körüli frekvencia érzékenységnek – ideálisnak kell lennie színpadi használathoz

Megjegyzés: az erősen irányított mikrofonok, mint például a szuperkardioidok, erősebb közeltéri hatást (alacsony frekvenciás szint emelkedést) mutatnak, mint a kardioid mikrofonok. Az omni iránykarakterisztikás mikrofonok minden irányból egyenletesen vesznek fel, de nem szenvednek a közeltéri hatástól. 

3. Könnyű hangszínezhetőség

Amikor hangszínezzük az éneket, érezni kell hogy bármit is csinálunk a szűrőn, a hang reagál a műveletre. 

4. Magas hangnyomás szint (SPL)

Az énekhang felerősödik, amikor az énekes közel kerül a mikrofonhoz (>150 dB SPL)! Győződjünk meg arról, hogy a mikrofon (és a teljes audió lánc) képes kezelni a nagy hangnyomást.

5. Tisztaság

A hangot úgy kell visszaadni, hogy megőrizze színét és karakterét. Az énekhang sohasem lehet tompa.

6. Érthetőség

A szövegérthetőségre szükség van, akár énekel, akár pedig beszél az énekes.

7. Jó fogás

Az énekesnek magabiztosnak és nyugodtnak kell lennie, amikor a mikrofont tartja. A keze nem szabad hogy elfáradjon, még akkor sem, ha órákig tartja a mikrofont. Két fontos dolog, amit figyelembe kell venni: a markolat formája és a felület tapadásának mértéke. Ezek a jellemzők hozzájárulnak a mikrofon hosszú ideig tartó kényelmes használatához.  

8. Alacsony érzékenység a kézzajok és rezgések iránt

A mechanikai rezgésekre való érzékenységnek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Különösen akkor, ha a mikrofont állványon lévő kengyelbe helyezük, a színpad rezgései a rendszeren keresztül elérhetik a mikrofont és színezhetik a hangzást (mély hangok dübörgése). 

9. Alacsony érzékenység a kábelzajok iránt

Ha nehéz és merev kábelt használunk, a rezgések a kábelen keresztül bejuthatnak a kapszulába, amennyiben nem szigetelik megfelelően. Ez nemkívánatos zajt okozhat. 

10. Alacsony gerjedékenység

Amennyiben a mikrofont hangos színpadi monitorok közelében vagy hangszórók előtt használjuk, fennáll az akusztikus visszacsatolás, azaz gerjedés veszélye. Ezért a mikrofonnak magas gerjedés-elnyomási képességet kell mutatnia.

Megjegyzés: A mikrofonrács megmarkolása (a kapszula letakarása) növeli a gerjedés kockázatát.  

11. Pop- vagy szélzaj elleni védelem

A pop hangok (plozívák) és a szélzaj elleni védelemnek nagyon hatékonynak kell lennie. Ezt általában egy jól megtervezett ráccsal érik el, amelyet a rács alatt megfelelő árnyékolókkal támogatnak. 

12. Robusztus felépítés, tartós anyagok 

Előfordulhat, hogy az énekes elejti a mikrofont, és ha ez megtörténik, a mikrofonnak képesnek kell lennie túlélni az eseményt. A rácsok deformálódhatnak, de a kapszulának biztonságban kell maradnia és tovább kell működnie. 

13. Ellenállás esővel és nedvességgel szemben

A nedvesség problémát jelent, ha esik az eső. A hidegben való tárolás során lecsapódó páratartalom is hibát okozhat. Győződjünk meg róla, hogy a mikrofon bírja a nedvességet. 

14. Vezetékkel, vagy vezeték nélkül

Ideális esetben egy jó mikrofon alkalmas vezetékes és vezeték nélküli használatra egyaránt.

15. Haptikus visszajelzés 

A felhasználók számára haptikus visszajelzést, tapintási érzékelést adó mikrofonok elősegítik a bizalom és a biztonság érzetét a használat során. XLR csatlakozó használata esetén a dugó potenciálisan gyenge pont. Egy olyan mikrofon, amely a kábel csatlakoztatásakor hallható és tapintható „kattanást“ produkál, bizalmat ébreszt a csatlakozás és rögzítés megbízhatósága tekintetében. 

Összefoglalva

A DPA Microphones két olyan kézi énekmikrofonnal rendelkezik, amelyek megfelelhetnek az élő színpadi igényeknek.  

2028 énekmikrofon

A 2028 énekmikrofont az élő színpadi előadások egyedi kihívásaira tervezték. Ez egy robusztus, professzionális kondenzátor mikrofon, amely transzparens énekhangot produkál. Használhatjuk vezetékes vagy kedvenc vezeték nélküli rendszerünkkel együtt, akárhogyan is, csak csatlakoztassuk és hallhatjuk ahogy a vokálok úgy ragyognak mint még soha. 

d:facto™ 4018 énekmikrofon

A d:facto™ sorozat valódi stúdióhangzást hoz az élő színpadra és a broadcasting stúdióba. Kapható egy rendkívül lineáris változatban (d:facto™ VL), valamint egy high-end erősítéssel ellátott verzióban (d:facto™ 4018V). A d:facto™ sorozat moduláris jellege lehetővé teszi a kapszula és az adapter cseréjét is, így a piacon kapható legsokoldalúbb énekmikrofon.