A DPA Microphones új dobmikrofon készletet mutat be a 2023-as NAMM Show-n

posted in: hírek | 0

A készlet a márka legújabb 2012-es, 2015-ös és 4055-ös mikrofonjait tartalmazza a híres 4099-es mellett. 

Alleroed, Dánia, 2023. április 4. – A DPA Microphones (NAMM Show 14504-es stand) bemutatja a DDK4000-et, a vállalat első dobmikrofon-készletét, amely segít a mélyfrekvenciás, nagy SPL-értékű hangszerek tiszta és természetes reprodukciójában. A DPA elismert 4055 lábdob mikrofonjából, valamint az új 2012 Cardioid és a szintén új 2015 Wide Cardioid sztereó párból álló készlet a márka három darab híres 4099 CORE hangszermikrofonját is tartalmazza. A megoldásnál a tartósság figyelembevételét helyezték előtérbe, a készletet szigorúan tesztelték, hogy mindenféle zenei műfajban hibátlanul működjön, és úgy tervezték, hogy megfeleljen a turnézás követelményeinek.  

„Rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy a DDK4000 dobmikrofon-készlettel tökéletes dobmikrofonozási megoldást kínálunk a hangmérnökök számára. A készlet, amely több, hasonló hangzásbeli jellemzőkkel rendelkező hangszer-mikrofonból áll, lehetővé teszi hogy a felhasználók a teljes dobfelszerelés egységes, színezetlen hangzását rögzítsék“ – mondta Bo Brinck, a DPA Microphones termékszakértője/hangmérnöke. „A készlet minden mikrofonja lineáris tengely- és oldal irányú válaszreakcióval bír, ami segít a hangtervezőknek megőrizni a természetes direkt hangzást, valamint a dobok és a cintányérok organikus megszólalását. Az egész szett tiszta, természetes hangképének köszönhetően a legjobb kiindulópontot adja a mérnököknek a hangzás kialakításához. Nagyon izgatottak vagyunk a kreatív lehetőségek és a kiváló minőségű hangzás miatt, amit ez a mikrofonkészlet nyújt majd az iparágnak, és alig várjuk hogy a NAMM-en először bemutathassuk.”  

A 4055 Kick Drum Microphone szándékosan lábdob-specifikus alkalmazásokhoz készült, és nagyon feszes, természetes, jól definiált hangzást kínál, amely nem előre megszabott, mint a hagyományos lábdob-mikrofonok esetében. Továbbá, ellentétben más lábdob mikrofonokkal, a DPA 4055 különböző hangzást biztosít attól függően, hogyan helyezkedik el. Kondenzátor kapszulájának köszönhetően a 4055 feszes, gyors és tiszta hangzást produkál még nagyon magas hangnyomás mellett is (a maximális SPL 164 dB). Emellett aszimmetrikus kialakításának köszönhetően könnyen elhelyezhető a lábdobon belül és kívül is, így gyorsan és könnyedén megtalálhatjuk az ideális pozíciót. Nagyméretű háza és a kapszula előtt, a rács mögött található szélcsillapító szivacs segít minimalizálni a lábdob nyílása előtti légörvények hatását. 

A 2012 Compact Cardioid mikrofon egy megbízható, mindenre alkalmas, általános ceruzamikrofonként használható, amely egy hangszer kristálytiszta felvételét könnyedén megoldja. A dinamikus mikrofonoktól eltérően a 2012 a robusztus kialakítást bonyolult hangérzékeléssel, megnövelt frekvenciatartománnyal és egyenes frekvenciamenettel ötvözi, mindezt kis méretben, így bármilyen élő színpadi felállásban pontos közelmikrofonozást tesz lehetővé. A 2012 kivételes tranziens válasza révén alkalmas arra, hogy megbirkózzon a magas hangnyomás értékekkel, miközben a legfinomabb hangokat is rögzíti. 

A dobfelszerelésekhez sztereó párként való használatra tervezett 2015 Compact Wide Cardioid mikrofon egyenletes, széles kardioid iránykarakterisztikával és lineáris frekvenciamenettel rendelkezik. Ez a sztereó pár a szokásosnál közelebb helyezhető a dobfelszereléshez és a teljes hangszer kiegyensúlyozott hangzását rögzíti. Emellett a 2015-ös kompakt kialakítása lehetővé teszi a feltűnésmentes elhelyezést bármilyen méretű helyszínen, míg a tartós, megerősített konstrukció azt jelenti, hogy koncertről-koncertre megbízhatóan működik. Mind a 2012-es, mind pedig a 2015-ös előpolarizált kondenzátor mikrofonok, mindkettő egy-egy speciálisan kialakított 17 mm-es (0,67 hüvelykes) kapszulával rendelkezik, amely tökéletesen illeszkedik a tervezett alkalmazáshoz.  

A vállalat híres CORE by DPA erősítő technológiájával ellátott, díjnyertes 4099 CORE hangszermikrofonja a torzítás minimalizálására és a dinamikatartomány növelésére lett tervezve –  a legnagyobb magasságoktól a legalsó mélységekig. A készletben megtalálható a 4099 CORE „Extreme SPL“ (109 dB dinamikatartomány) változata, amely tökéletes a dobmikrofonozáshoz. A DPA mikrofoncsalád e régóta ismert tagja diszkrét méretéről és sokoldalú rögzítési/csíptetési lehetőségeiről ismert, így a stúdiótól kezdve a színházon át az élő fellépésekig számos alkalmazáshoz kiválóan használható. 

A legtöbb DPA megoldáshoz hasonlóan a DDK4000 dobmikrofon készlet is egy masszív Peli tokban kerül forgalomba, amely mikrofontartókat és adaptereket tartalmaz. További tartozékok, mint például sztereó gém, gégenyak tartó és a hozzávaló rezgéscsillapítók is megvásárolhatók. A teljes DDK4000 dobmikrofon-készlet a NAMM 2023 kiállításon látható akcióban, ahol a DPA standján (14504) lesz kiállítva, és a Yamaha Nagyszínpadon használják majd a rendezvény teljes ideje alatt.