25. Évforduló

posted in: hírek | 0

A DPA 25 éve

Az eddigi történet

Huszonöt évvel ezelőtt néhány vállalkozó szellem olyan átalakításba kezdett, amely máig hatással van az audió iparra. A világ legismertebb és legpontosabb mérőmikrofonjából a ma kapható legtisztább hangú, legnagyobb hanghűséget nyújtó pro audio mikrofont hozták létre.

Ez a DPA Microphones története.

Az elkövetkező év során ismertetjük a DPA Microphones teljes eredeti történetét a szerény indulástól a legenda megszületéséig, valamint mindazt ami közötte történt. Most azonban pillantsunk vissza a kezdetekhez.

A mérőmikrofonoktól a pro audio mikrofonokig

A korábbi évek…

1970

A Brüel & Kjær világszerte ismert volt pontos mérőmikrofonjairól.

A Brüel & Kjær (B&K) 1945-ben kezdett mikrofonokat gyártani. Az 1970-es évek elején a B&K-nek a mérőmikrofonok területén való jelenléte a nagyérzékenységű ½“-os mikrofonok kifejlesztésével vált megalapozottá.

1978

Ole Brøsted Sørensen, a DPA Microphones későbbi alapítója B&K mérőmikrofont használt egy kórusfelvételhez, amelyben a felesége szerepelt.

Ole megmutatta a felvételeket a rádiózás területén dolgozó néhány barátjának. Ebben az időben nem használtak gömb iránykarakterisztikás (omnidirectional) mikrofonokat hangfelvétel céljára, mindenkit lenyűgözött a hangzás. Ez vezetett oda, hogy Ole élő adásban rögzíthette a dán rádió csütörtök esti koncertjeinek egyikét. Tizenhat B&K mérőmikrofont használt, az eredmény elképesztő volt. A kritikusok otthon a saját hangszóróik előtt ülve is tisztán hallották a különbséget és el voltak ragadtatva a hangzástól.

A B&K mérni kezdte (természetesen!), hogy látszik-e összefüggés a hang objektív és szubjektív paraméterei között.

Az emberek azt mondták, hogy a dolgok jobban szólnak ezekkel a mérőmikrofonokkal, de vajon valóban így van? A B&K meg akarta mérni, hogy a hangminőség tényleg jobb-e. És meg is tette.

A B&K épített egy szabványosított lehallgató állomást és vakteszteket végzett különféle egyénekkel, a gyakorlott profiktól kezdve a halláskárosodott katonákig. Az eredmény azt mutatta, hogy a résztvevők csaknem 100%-a gondolta a legjobbnak a B&K mikrofonok által visszaadott hangot.

A B&K megkezdte a gömb iránykarakterisztikás mérőmikrofonok átalakítását a pro audio piac számára.

Ole útjára indított egy fejlesztőcsapatot, amely célja az volt, hogy biztosítsa az új mikrofonok pro audio területen elvárt minőségét. Mivel a kapszula technológia már adva volt, a mikrofonház átalakítása vált szükségessé annak érdekében, hogy a mikrofon túlélje a turnék, felvételi stúdiók és hasonló felhasználási terültetek mostoha körülményeit. Továbbá alkalmassá kellett tenni őket külső audió eszközből érkező fantomtáppal való használatra (lásd az infógrafikát).

1982

Néhány éves intenzív munka után elkészült és forgalomba került az első pro audio B&K mikrofon.

Négy változat készült – 4003, 4004, 4006 és 4007 – a különböző felhasználói igények kielégítésére. A d:dicate™ 4006A és d:dicate™ 4007A modellek azóta is meghatározóak.

Nyerj egy különleges d:dicate™ 4006A évfordulós kiadású mikrofont!

A 25. évforduló megünnepléseként ajándékba kaphatsz egy különleges d:dicate™ 4006A mikrofont.

Tudod a választ a kérdésre?

Hány darab B&K mérőmikrofont használtak a dán rádió csütörtök esti koncertjének élő közvetítéséhez?

Fogadni mernénk hogy tudod, ha elolvasod a fenti történetet. Keresd meg a helyes választ és lépj be a nyereményjátékba, hogy tiéd lehessen a 25 éves logóval ellátott limitált kiadású d:dicate™ 4006A gömb iránykarakterisztikás mikrofon.

Belépés (Angol nyelvű oldal. További részletekről érdeklődj a Bluesound 06/1/2257762-es telefonszámán.)

Tudtad?

A d:dicate™ 4006A gömb iránykarakterisztikás mikrofon a világ legprecízebb pro audio mikrofonja. Ennek megvan az oka. Nézzük meg, hogy a Brüel & Kjær mérőmikrofon miként alakult át a legtisztább hangú, legnagyobb hanghűséget nyújtó pro audio mikrofonná.

1. Kezdjük a B&K mérőmikrofonnal

A kalibrált mikrofonokat a hang mennyiségét meghatározó rendszerekhez használják, a mérőmikrofonok a mikrofonok legprecízebb és legmegbízhatóbb osztályába tartoznak. A d:dicate™ 4006A olyan mérőmikrofonból született, amely:

  • Pontosan azt közvetíti, amit „hall“
  • Akár 155 dB-es hangnyomást is képes kezelni
  • Teljesen egyenes és szabályos átvitelt nyújt 40 kHz-ig
  • A kialakítása nem felel meg az audió felhasználás követelményeinek
  • Nem kompatibilis a pro audio berendezésekkel

2. Készítsünk masszívabb mikrofonházat

A mérőmikrofonokat nem durva bánásmódra tervezték.

A pro audio mikrofonoknak viszont mindent el kell viselniük.

Ehhez az igényhez erősebb mikrofonházat kellett létrehozni.

A legmegfelelőbb felhasználókkal tesztelték (és túlélte) – gyerekekkel.

3. Készítsük fel a váratlan dolgokra

Verejték, eső, vagy egy pohár víz? Sose tudhatjuk, mivel kell megbirkóznia egy pro audio mikrofonnak. Ezeket a mikrofonokat úgy tesztelték, hogy egy csónakban hagyták őket a tengeren, hogy kiderüljön mennyire állnak ellen a folyadékoknak, nedvességnek és korróziónak. Győztesen kerültek ki…

4. Tegyük kompatibilissé más audió berendezésekkel

A mérőmikrofonokkal ellentétben a pro audio mikrofonok a tápfeszültséget abból az eszközből kapják, amelyhez csatlakoztatjuk őket. Ezt hívják fantomtápnak. A csatlakozó szabványosításával egyszerűbbé vált külső berendezések alkalmazása, így a mikrofon használata a hang világában.

5. Biztosítsuk mindenkor a legjobb minőséget

A pro audio mikrofonok körébe kerülve az elfogadható határértékek jelentős mértékben kitágultak. Ugyanakkor a minőség-ellenőrzési lépések száma növekedett. Tulajdonképpen elmondható, hogy a ma kikerülő mikrofonok alaposabb tesztelésen esnek át, mint korábban.

6. Ez a befejezés, vagy még csak a kezdet?

Manapság a d:dicate™ 4006A gömb iránykarakterisztikás mikrofont számtalan helyzetben használják hang közvetítésére – énekre, hangszerek közelmikrofonozására, sztereó párként – hogy csak néhányat említsünk. Az elmúlt negyed évszázadban komoly hírnevet kovácsolt magának azáltal, hogy minduntalan kitűnt áttetsző hangzásával.

Legalább 200 különböző lépésből áll egy d:dicate ™ 4006A mikrofon összeszerelése. A folyamat közben minden darabot 15 alkalommal tesztelnek, mielőtt végleg jóváhagyják. A felhasználó így biztos lehet abban, hogy ez a legjobb mikrofon, ami valaha a kezébe került.