A DPA mikrofonok nagyobb bizalmat adnak a Keresztények szereplőinek

posted in: hírek | 0

A DPA d:facto™ énekmikrofonok hitelesség és a hang tisztasága szempontjából fontos részét képezik a Keresztények című új darabnak, amely jelenleg sikerszériának örvend Londonban.

A műsor, amely a Gate Színházban megy London Notting Hill kerületében négycsillagos kritikákat kapott számos publikációban, például az Observer és a Scotsman hasábjain. A nyár folyamán átkerült az edinburgh-i Traverse színházba, mint az évente megrendezésre kerülő Edinburgh Festival része.

2015-09-21-DPA-Microphones-Bring-Added-Confidence-To-The-Cast-of-The-Christians-L-1

Igazodva a darab amerikai evangélikus templomi díszletéhez, a Keresztények kreatív csapata inkább kézi mikrofonokat választott mintsem headsetet, a DPA angol forgalmazójának ajánlása szerint d:facto™ Vocal mikrofonokat.

„A darab kerete egy templomi prédikáció, amely egy gigantikus csarnokban zajlik több ezer ember előtt” magyarázta a producer Elena Peña. „Az egész darabot mikrofonokkal játsszuk, mintha minden jelenet a prédikáció része volna, még a férj és feleség is otthon“.

Peña szerint a kézi mikrofonok használata főképp esztétikai, teátrális választás. „Chris Haydon rendező éa Lucas Hnath író lelkesedtek azért, hogy ne látszódjon túlságosan előadásnak, amit a headsetek  sugalltak volna. Nem akartuk egy evangélikus mega-templom karikatúráját nyújtani, a karaktereket komolyan kell venni. És én személy szerint nagyon szeretem a DPA d:facto™ hangzását.“

A kézi mikrofonok használatának elhatározása után Peña három alapvető igényt fogalmazott meg: létfontosságú, hogy a színészek hangja a legmagasabb minőségű legyen. „Igazán tiszta hangzást akartam, amely minden színész hangját a legjobban adja vissza, különösen amikor effektet használtunk, hogy a tér nagyobbnak tűnjék“ mondta.

2015-09-21-DPA-Microphones-Bring-Added-Confidence-To-The-Cast-of-The-Christians-L-2

A másik szempont az volt, hogy a színészek mozoghassanak a mikrofonok körül „anélkül, hogy zavaró mértékű proximity hatás keletkezne, de elég irányítottsággal ahhoz, hogy ne tompuljon a hang (élő kórust is alkalmaztunk)“ tette hozzá.

Végül Peña a minimálisra szerette volna csökkenteni az explozívák (p, t, d hangzók) káros hatását a hangzásra anélkül, hogy túlságosan sok mélyet kelljen kivágni az EQ-val. “A DPA d:facto™ énekmikrofonok tűntek a legjobbnak ezen igények kielégítésére, és a múltban is mindig kiváló eredményeket értem el a DPA mikrofonokkal“ magyarázta.

A darabban két vezetékes d:facto™ énekmikrofont, valamint egy vezeték nélkülit alkalmaznak, amely d:facto™ szuperkardioid kapszulából, d:facto™ mikrofonkosárból és d:facto™ adapterből áll és egy Shure vezeték nélküli mikrofon adóhoz csatlakozik. Ezt egy olyan színész használja, aki hátulról  lép be a nézőtérre. A professzionális vezeték nélküli rendszerekkel való problémamentes integráció a d:facto™ énekmikrofonok alapvető szolgáltatása. Ezt a legkorszerűbb adapterekkel lehet elérni, amelyekkel a felhasználónak lehetősége nyílik egyik vezeték nélküli rendszerről egy másikra váltani egy új mikrofon árának töredékéért.

„Számos mikrofontípust kipróbáltunk, de a d:facto™ mikrofonok sokkal jobban reagáltak az oldalirányú hangokra, megőrizve a hangzás mélységét“ mondta Peña. „Mindent összevetve gyönyörű, meleg hangképet nyújtanak. Nem volt probléma a gerjedéssel még felnyomott gain esetén sem, a háromrétegű szélzaj szűrő rendszer pedig az explozívák és a kézzaj csökkentésében volt nagy segítségünkre. Briliáns módon működtek.“

A szereplőknek és a rendezőnek is volt néhány dicsérő szava. William Gaminara (Pál lelkészt alakítja) a következőket mondta: „Nagyszerű volt, hogy minden előadást azzal a bizonyossággal kezdhettük, hogy nem kell szembesülnünk a mikrofonok szokásos problémáival mint gerjedés, fütyülés, stb.“

Stefan Adegbola (Joshua lelkész társát alakítja) hozzátette: „A színészi alakítás egyik legfőbb feltétele a megfelelő nyugodt érzés, hogy felfedezhessük az események és érzelmek területét, amelyen átmegy a karakter. Ebben az összefüggésben még soha azelőtt nem dolgoztam mikrofonnal, és most egyáltalán nem tartok attól hogy használjam – kiszélesítik a darab atmoszféráját és lehetővé teszik, hogy új technikát alkalmazzak.“

Christopher Haydon rendező úgy érezte, hogy a DPA d:facto™ mikrofonok tökéletesen ellátták a feladatukat. „Tökéletese bíztam abban, hogy a műsort minden este remekül tálaljuk és nagy szerepet játszottak a darab átfogó koncepciójának szárnyalásában.“

A Keresztények visszakerült a Gate Színházba és egész ősszel játszani fogják.

2015-09-21-DPA-Microphones-Bring-Added-Confidence-To-The-Cast-of-The-Christians-L-3