A megfelelő mikrofon higiénia

posted in: mikrofon egyetem | 0
Tartsuk a mikrofont tisztán, a baktériumokat pedig távol
Az esetek legnagyobb részében a mikrofonokat olyan szituációban használjuk, ahol könnyen terjednek a baktériumok. Leginkább színházban, vagy közvetítéseknél fordul elő ilyesmi, amikor több felhasználó tartja vagy helyezi a mikrofont a szája közelébe. A mikrofon rendszeres tisztítása mindenki számára jó ötletnek tűnik.
Néhány iránymutatást adunk közre, amelyek betartásával remek műszaki állapotban tarthatjuk a mikrofonunkat és biztosíthatjuk a higiénikus használatot. Ne feledjük, az egészséges és boldog mikrofonhasználat leghatékonyabb módja a jó kézhigiénia.
Miniatűr és szubminiatűr csíptetős és headset mikrofonok
Rövid instrukciókat mutatunk, hogyan kell tisztítani a DPA miniatűr és szubminiatűr, 4099 hangszer- és headset mikrofonokat. Ezek az utasítások a gömb és irányított mikrofonokra egyaránt vonatkoznak. A mikrofonok tisztítását a mikrofonrács, a kosár, vagy a szivacsbetét nélkül kell végezni a megfelelő öblítés és a víz teljes elpárolgásának érdekében. Nem kell mosószert alkalmazni, csupán ásványianyag-mentes desztillált vízre van szükség.
Másik megoldás lehet, hogy használat után 72 órán át hagyjuk magától kiszáradni, vagy tegyük 60°C-os sütőbe 30 percre (megjegyzendő, hogy ez egy kicsit öregíti a mikrofont). Ez a folyamat ugyan nem tisztítja meg a mikrofont, de a baktériumok elpusztulnak ennyi idő alatt.
Felhívjuk a figyelmet, hogy az alábbi videó néhány évvel ezelőtt készült. Azóta már több alapos tesztet végeztünk és megállapítottuk, hogy a tisztítási útmutató gömb és irányított mikrofonok esetében is működik. A címmel ellentétben a felvétel azt mutatja be, hogyan kell minden DPA miniatűr, szubminiatűr, headset és 4099 hangszermikrofont tisztítani. Tervezzük, hogy a közeli jövőben újra elkészítjük a videót, hogy ne legyen semmiféle zavar.
A headsetek, kengyelek, gémek, mikrofonkosarak és adapterek  felületét izopropil alkohollal enyhén benedvesített ruhával töröljük át.
Kézi- és ceruzamikrofonok
Ezeknek a mikrofonoknak a felületét izopropil alkohollal enyhén benedvesített ruhával töröljük át.
Másik megoldás lehet, hogy használat után 72 órán át hagyjuk magától kiszáradni, vagy tegyük 60°C-os sütőbe 30 percre (megjegyzendő, hogy ez egy kicsit öregíti a mikrofont). Ez a folyamat ugyan nem tisztítja meg a mikrofont, de a baktériumok elpusztulnak ennyi idő alatt.
Kábelek
A kábelek nem tűrik az alkoholt, de használhatunk helyette kókuszolajat, amely fertőtlenítő hatásáról ismert. Vagy pedig ajánlatos meleg vízzel és szappannal óvatosan lemosni, illetve olívaolajjal bedörzsölni.
Szélszivacsok
A miniatűr és headset mikrofonok szélszivacsai, csakúgy mint a nagyobb mikrofonoké, eltávolíthatók és meleg szappanos vízzel kimoshatók.
Másik megoldás lehet, hogy használat után 72 órán át hagyjuk magától kiszáradni. Ez a folyamat ugyan nem tisztítja meg a szélszivacsot, de a baktériumok elpusztulnak ennyi idő alatt.