A szimmetrikus és aszimmetrikus vezetékekről

posted in: mikrofon egyetem | 0

A szimmetrikus vezetékek jobb védelmet nyújtanak az elektromágneses zajokkal szemben. Ebben a cikkben elmagyarázzuk jel és az impedancia szempontjából szimmetrikus vezetékek közötti különbséget.

Ha egy mikrofont csatlakoztatunk a bemenetre, egy áramkör jön létre. Az aszimmetrikus csatlakozáskor a kábel árnyékolása az áramkör részét képezi. Sajnos ez nem nyújt hatásos védelmet a környezetünkben lévő elektromágneses zajokkal szemben.  Amennyiben szimmetrikus kábelt alkalmazunk, az árnyékolás nem lesz az áramkör része. Az indukált elektromágneses zajt elnyomja a közös módus, azaz a tény, hogy az impedancia pontosan megegyezik mindegyik vezeték és a földelés között. Ezt hívjuk közös módusú zajelnyomásnak.

Jel szimmetrizálás

Szimmetrikus jelet kaphatunk elektronikus szimmetrizálással, vagy transzformátor alkalmazásával. Mindkét végén melegpont lesz, de az egyiken fordított fázissal. Ugyanakkor az impedancia mindegyik vezeték és a földelés között pontosan ugyanakkora lesz. Ha nem így van, akkor a vezeték nem szimmetrikus. A mikrofonokat illetően pedig a fantomtáp nem használható.

Impedancia szimmetrizálás

Az impedancia szimmetrizálás nem feltétlenül jár együtt a jel szimmetrizálással. Ennek az a magyarázata, hogy a 2. érintkező (3-pólusú XLR esetében) és a földelés közötti impedancia megegyezik a 3. érintkező és a földelés közöttivel. De jel csak a 2. érintkezőn található. A 3. érintkező a viszonyítási pont, akárcsak az aszimmetrikus kapcsolásnál. Ennélfogva az impedancia szimmetrikus, a jel viszont nem.

Az impedancia szimmetrizált kapcsolásnál aszimmetrikus jel használatának előnye a jel nagyságában (amplitúdó) mutatkozik meg, amely így állandó marad függetlenül attól, hogy a bemeneti csatlakozás szimmetrikus vagy aszimmetrikus, transzformátoros, vagy transzformátor nélküli.