Lukas Graham turnéfelszerelésének középpontjában DPA mikrofonok találhatók

posted in: hírek | 0

lukas-graham-1-l

A nemzetközileg is elismert dán zenekar az élő hangzás minden területén DPA mikrofonokat használ.

 

A Lukas Graham zenekar frontembere Lukas Graham Forchhammer énekes el van ragadtatva a DPA új d:facto™ Linear Vocal mikrofonjától, amely rendkívül természetes hangzást biztosít a jelenleg is zajló európai turné során.

 

Lukas Graham produkciós menedzsere és hangmérnöke Frank Grønbæk szintén boldog, mivel a mikrofon lehetővé teszi a szükséges beavatkozások mennyiségének jelentős csökkentését.

 

„Lelkes híve vagyok a d:facto™ énekmikrofonoknak, már nagyon kedvező tapasztalataim vannak más előadók révén“ – mondta Grønbæk. „Amikor 2012 elkezdtem Lukas Grahammal dolgozni, javasoltam hogy térjen át a d:facto™-ra, mivel az énekhangjának igen széles dinamikatartománya van, és tudtam hogy ez a mikrofon képes lesz tolmácsolni. A Wisycommal is jó kapcsolatot ápolunk, ez volt a másik oka a váltásnak, mivel a DPA sokoldalú adapter rendszere lehetővé teszi a vezeték nélküli rendszerünkkel való használatot.“

 

Grønbæk azzal folytatta, hogy a DPA megkereste őt, volna-e kedve tesztelni az új lineáris kapszulát, amely akkor még fejlesztés alatt állt.

 

„Boldogok voltunk, hogy kipróbálhatjuk“ – mondta. „Azonnal érezhető volt a különbség, az eredeti d:facto™ kapszula is jó volt, de ez sokkal jobban kezelte a magas frekvenciákat és egyáltalán nem volt hajlamos gerjedésre.“

 

A DPA új kapszulájának hivatalos bemutatója a 2016-os ProLight & Sound kiállításon volt. Az eredeti d:facto™ énekmikrofonhoz képest, amelynek 12 kHz-nél 3 dB-es enyhe magasemelése van, rendkívül lineárisnak bizonyult. A környező hangok kiszűrésére optimalizált szuperkardioid iránykarakterisztika speciálisan lett kialakítva, hogy kiemelje az emberi hang tartományát. A d:facto™ énekmikrofon egyesíti a legjobb kardioid és szuperkardioid iránykarakterisztikák előnyeit, teljes egészében a hangforrásra lehet fókuszálni. Így kevés a környezeti zaj, természetes a hangzás és akár 160 dB-es hangnyomást is kezelni képes.

 

„Kiemelkedően tiszta hangzást nyújt minden frekvencián, így lehetővé vált Lukas gazdag hangjának minden apró részletét közvetíteni“ – mondta Grønbæk. „Nagyon jól működik a hangosító rendszerrel, de ami Lukas és a monitorkeverő hangmérnök Rasmus Valentin szempontjából legalább ilyen fontos – a fülmonitorban is remekül szól. Az egész tesztelés nagyon pozitív volt, igazán feldobódtunk az eredményeket hallva.“

 

lukas-graham-2-l

 

A Copenhagen Records által 2012-ben megjelentetett saját nevén futó debütáló albuma óta Lukas Graham Dánia egyik legismertebb előadójává vált. A korábbi hazai sikerek után Európa többi részét is meghódította, 2013-ban a Warner Bros. Records-hoz szerződött. A zenekar első single-jei, a Mama Said és a 7 Years világszerte kiadásra kerültek, az utóbbi számos nemzetközi listára is felkerült. Most világ körüli turnén vesznek részt, ahol második albumukat mutatják be, az ebben az évben megjelent Lukas Graham Blue Album címűt.

 

Frank Grønbæk a színpadon DPA mikrofonokat használ a többi zenekari tag – Mark Falgren dobos, Magnus Larsson basszusgitáros és Kasper Daugaard/Morten Ristorp billentyűk – erősítéséhez. Rajtuk kívül szaxofonból, harsonából és trombitából álló fúvósszekció is szerepel.

 

d:dicate™ 2011C mikrofont tettem a pergődobhoz felülre és a lábcinhez, d:dicate™ 4011-est használtam overheadként és d:vote™ 4099 hangszermikrofont a pergőhöz alulra, a tamokhoz és a fúvósokhoz“ magyarázta Grønbæk. „Ezen a turnén használtam először d:vote™ hangszermikrofonokat és nagyon beváltak. Az erősségük abban áll, hogy tiszta, részletgazdag hangzást nyújtanak. Lévén hogy igen apró méretűek, egészen közel lehet helyezni őket a hangforráshoz, ezáltal nagyon kicsi a veszteség. Amit kapunk, az gyakorlatilag tiszta audió jel, ezt sokkal könnyebb kezelni a keverés során. Lényegesen jobb, mint bármely más mikrofon amit korábban használtam.“

 

Grønbæk hozzáfűzte, hogy a d:vote™ hangszermikrofonok kis méretének van egy további előnye: sokkal jobban megfelelnek TV és broadcast alkalmazásokhoz.

 

„Tudom, hogy élő előadásnál nem lényeges, de amikor TV felvételt csinálunk, klassz dolog hogy ennyire kicsi a mikrofon és nem hívja fel magára a figyelmet LED-del, vagy egyéb fényekkel“ mondta. Grønbæk 2000 óta dolgozik hangmérnökként, számos előadó koncertjén közreműködött már, beleértve olyan ismert dán művészeket mint Lis Soerensen, Hej Matematik, Anne Linnet és Sanne Salomonsen. A DPA mikrofonokkal először akkor került kapcsolatba, amikor még a Rythmic Conservatorium hallgatója volt Koppenhágában, most pedig már a cég termékeit használja a legtöbb turnéban.

 

Lukas Graham jelenleg Dániában készül fel nyári koncertjeire. A zenekar novemberben az USA-ba látogat, jövőre pedig Ausztrália és Japán következik. Lukas Graham élőben a következő linkeken tekinthető meg:

 

Lukas Graham – 7 Years – The Ellen Show

“Strip No More” at MTV Woodies/10 for 16 Festival | 2016 Woodies | MTV