Hogyan szereljük fel a d:vote™ hangszermikrofonokat különféle hangszerekre

posted in: mikrofon egyetem | 0

Vizuális útmutató a d:vote™ hangszermikrofonok különféle hangszerekre való felszereléséhez

Kattintson az alábbi linkekre a mikrofontípusokhoz való ugráshoz.

Felszerelés bőgő csíptetővel
Felszerelés rézfúvós csíptetővel
Felszerelés cselló csíptetővel
Felszerelés dob csíptetővel
Felszerelés gitár csíptetővel
Felszerelés zongora csíptetővel
Felszerelés szaxofon csíptetővel
Felszerelés univerzális csíptetővel
Felszerelés hegedű csíptetővel
Általános megjegyzések

DPA adapterek használata

d:vote™ 4099B csíptetős mikrofon bőgőhöz

A gégenyak felszerelése

Húzza rá a talpra a szorítóelemet a gégenyak rögzítéséhez.

How2Bass1

A mikrofon felszerelése

Rögzítse a d:vote™ 4099B mikrofont a két szélső húrra a húrláb és a húrtartó között. A tartó íve befelé nézzen.

How2Bass2

Állítsa be a gégenyakat és a mikrofont igényei szerint.

How2Bass3

How2Bass4

d:vote™ 4099T csíptetős mikrofon rézfúvósokhoz

A gégenyak felszerelése

Húzza a talpra a szorítóelemet a gégenyak rögzítéséhez.

How2Sax1

How2Sax2

Rögzítés a hangszeren

A d:vote™ 4099T könnyedén beállítható, vagy áthelyezhető másik hangszerre akár egy kézzel is. Nyomja össze a két rögzítő gombot a csíptető szétfeszítéséhez, helyezze a hangszerre és engedje vissza. Ezután a hangszer alakjához igazítható, függően a hangszer típusától és a játékstílustól.

A gégenyak és a mikrofon szögének beállítása

A gégenyak minden irányban hajlítható. Igazítsa a gégenyakat a hangszer görbületének megfelelően.

How2Brass3

How2Brass4

Megjegyzések

Trombitához, harsonához és hasonló méretű hangszerekhez: a leglágyabb hangzás elérése érdekében ne irányítsa a mikrofont közvetlenül a tölcsér közepe felé, hanem a tölcsér közepe és széle közé. Minden típusú szordínó használható a d:vote 4099™ mikrofonnal.

How2Brass5

How2Brass6

d:vote™ 4099C csíptetős mikrofon csellóhoz

A gégenyak felszerelése

Húzza a talpra a szorítóelemet a gégenyak rögzítéséhez.

How2Cello1

A mikrofon felszerelése

Erősítse a d:vote™ 4099C-t a csellóra a húrláb és a húrtartó között. Csatolja a két szélső húr közé, a tartó íve kifelé nézzen.

How2Cello2

Állítsa be a gégenyakat és a mikrofon szögét saját ízlése szerint. A legtermészetesebb hangzás érdekében: a húrláb alá, a hangszer teteje (hasa) és a húrok között. A legnagyobb jel érdekében: valamelyik f-lyuk irányába.

How2Cello3

How2Cello4

d:vote™ 4099D csíptetős mikrofon dobokhoz

A gégenyak felszerelése

Rögzítse a gégenyakat a tartóban. A gégenyak tartó eleme 90°-ban elfordítható, a legjobb elhelyezési lehetőségek érdekében. Ehhez húzza ki az elemet a tartóból és tegye vissza 90°-kal elfordítva, így a gégenyak vízszintesen áll.

How2Drum1

How2Drum2

Rögzítés a hangszeren

A d:vote™ 4099D a legtöbb dobra és ütőhangszerre két irányban felszerelhető, felfelé és lefelé is.

How2Drum3

A csíptető felfelé áll

A felfelé álló csíptető lehetővé teszi a mikrofon elhelyezését a dobbőr felett, ez a legjellemzőbb pozíció élő koncerten a rock műfajban. A mikrofon nézzen a dob közepe felé a gazdagabb mély hangok érdekében, vagy a káva felé a keményebb megütés eléréséhez.

How2Drum4

A csíptető lefelé áll

A csíptető lefelé irányuló elhelyezésével a mikrofon egy kissé távolabb kerül a dobtól, ezt a kevésbé látható pozíciót előnyben részesítik a TV produkciók. Hangzás tekintetében legtöbbször a jazz műfajban használják.

Megjegyzés pergődobhoz

Pergődobnál hasznos lehet két mikrofon alkalmazása, egyik a dob tetejénél, másik az aljánál. A felső biztosítja az „arcba“ szóló megütést, az alsó pedig a magas frekvenciás csattanást a dob aljából. Váltsunk polaritást az egyiknél és keverjük ki a kívánt arányt.

How2Drum5

Megjegyzés lábdobhoz

A d:vote™ VC4099 csíptető (opcionális kiegészítő) szintén felszerelhető a lábdob kávájára. A lábdob hangzásának is előnyére válhat a kétmikrofonos megoldás, egyik az ütőbőr felőli oldalon, a másik az első bőrnél. Váltsunk polaritást az egyiknél és keverjük ki a kívánt arányt, beállítva a megütést és a mély frekvenciás összetevőket.

How2Drum6

d:vote™ 4099G csíptetős mikrofon gitárhoz, dobro gitárhoz

A csíptető hosszának beállítása

A d:vote™ 4099G csíptető hosszának egyszerű beállításával számos húros hangszerhez alkalmassá tehető 35 mm (1,4“) és 122 mm (4,8“) testvastagság között. Nyomja meg a csíptető oldalán lévő reteszt a hosszúság növeléséhez.

How2Guitar1

A csíptetőt maximális állásban tegye a hangszerre és csökkentse a magasságot az elemek óvatos összenyomásával a megfelelő rögzítéshez.

A gégenyak felszerelése

Állítsa be a megfelelő gégenyak hosszúságot és helyezze a csíptetőbe. Rögzítse a gégenyakat a szorítóelem ráhúzásával.

How2Guitar2

How2Guitar3

Rögzítés a hangszeren

A d:vote™ 4099G könnyedén beállítható, vagy áthelyezhető másik hangszerre akár egy kézzel is. Nyomja össze a két rögzítő gombot a csíptető szétfeszítéséhez, helyezze a hangszerre és engedje vissza. Ezután a hangszer alakjához igazítható, függően a hangszertípusától és a játékstílustól.

How2Guitar4

Megjegyzés

A legkiegyenlítettebb hangzás érdekében ajánlott mikrofon elhelyezés a fogólap és a hangszer találkozása körüli terület, leginkább a 12. bund felett.

How2Guitar5

How2Guitar6

Az optimális hangerőhöz a mikrofon nézzen a hang-lyuk irányába. A gitár saját hangszedőjének és a d:vote™ kondenzátor mikrofon hangjának keverése általában jó megoldás a színpadon. Így nagyobb hangerő érhető el gerjedés nélkül és a gitár természetes hangzása is megmarad. A külön megvásárolható DAO4099 dupla kábel használatával csökkenthető a kábel-zsúfoltság.

d:vote™ 4099P sztereó mikrofonrendszer zongorához

A gégenyak beszerelése a tartóba

Rögzítse a gégenyakat a szorítóelemmel a talpra

How2Piano1

A mikrofonok elhelyezése

Helyezze a tartókat a zongora tőkéjére és állítsa be a mikrofonok irányát a megfelelő hangzás elérésérhez. A d:vote™ 4099P mikrofonok távolsága és szöge (vagy mindkettő) külön beállítható.

How2Piano2

How2Piano3

A d:vote™ 4099P-re vonatkozó műszaki jellemzők

Az érzékenység tűréshatára páronként ± 1 dB 1 kHz-en mérve. Bármely d:vote™ 4099P mikrofon, amely ezen az érzékenységi tűréshatáron belül van, fehér pöttyel van megjelölve a gégenyak rögzítő elemén.

d:vote™ 4099S csíptetős mikrofon szaxofonhoz és basszusklarinéthoz

A gégenyak felszerelése

Rögzítse a gégenyakat a szorítóelemnek a talpra való ráhúzásával.

How2Sax1

How2Sax2

Rögzítés a hangszeren

A d:vote™ 4099S könnyedén beállítható, vagy áthelyezhető másik hangszerre akár egy kézzel is. Nyomja össze a két rögzítő gombot a csíptető szétfeszítéséhez, helyezze a hangszerre és engedje vissza. Ezután a hangszer alakjához igazítható, függően a hangszertípusától és a játékstílustól.

How2Sax3

How2Sax4

Megjegyzés szopránszaxofon esetén

A telt, meleg hangkarakter érdekében helyezze a d:vote™ 4099S mikrofont olyan távol a tölcsértől, amennyire csak lehet. Helyezze a tölcsér elé, amennyiben keményebb, ütősebb hangzást kíván.

Megjegyzés alt/tenor/bariton szaxofon esetén

A legkiegyenlítettebb hangzás érdekében ne irányítsa a mikrofont közvetlenül a tölcsérbe, inkább a tölcsér és a billentyűk közé. Így a két hangösszetevő szép aránya valósítható meg.

d:vote™ 4099U univerzális csíptetős mikrofon

A gégenyak rögzítése

Rögzítse a gégenyakat a szorítóelemnek a talpra való ráhúzásával.

How2Universal1

A gégenyak szorító eleme 90°-ban elfordítható, a legjobb elhelyezési lehetőségek érdekében. Ehhez húzza ki az elemet a tartóból és tegye vissza 90°-kal elfordítva, így a gégenyak vízszintesen áll.

How2Universal2

How2Universal3

Megjegyzés

A közelmikrofonozást igénylő hangszerek, mint például az oboa, klarinét, szopránszaxofon és fagott esetében fokozott körültekintéssel kell eljárni a d:vote™ 4099U rögzítése és beállítása során. A d:vote™ 4099 szuperkardioid iránykarakterisztikával rendelkezik, ezért esetleg egyenletlen hangszín jöhet létre.

Javaslat: a gégenyakat állítsuk a lehető leghosszabbra és helyezzük a mikrofont a tölcsér fölé. Fordítsuk vissza a hangszerre és irányítsuk a felső rész (a fúvókához legközelebbi billentyűk) felé. Ily módon a hangszer teljes hangspektruma a legtermészetesebben kerül visszaadásra.

Helyezzük a hurkolható rögzítő pántot a hangszer köré és illesszük a végét a gégenyak alatti nyílásba. Szükség esetén húzzuk szorosabbra a tartó egyidejű nyomásával.

How2Universal5

d:vote™ 4099V csíptetős mikrofon hegedűhöz és mandolinhoz

A csíptető hosszának beállítása

A d:vote™ VC4099 hegedű csíptető hosszának egyszerű beállításával számos húros hangszerhez alkalmassá tehető 35 mm (1,4“) és 55 mm (2,1“) testvastagság között. Nyomja meg a csíptető oldalán lévő reteszt a hosszúság növeléséhez.

How2Violin1

How2Violin2

A gégenyak és a mikrofon szögének beállítása

A gégenyak minden irányban hajlítható. Igazítsa a gégenyakat a hangszer görbületének megfelelően.

How2Violin3

How2Violin4

Megjegyzés

A legtöbb hegedűs azt szereti, ha a d:vote™ 4099V a hangszer bal oldalára kerül felszerelésre, mert így nem akadályozza a mozgásban. Fordítsuk el a mikrofont az előadó fejétől, így a légzés zaja nem kerül visszaadásra.

Az optimális hangerő elérése érdekében irányítsuk a mikrofont az f-lyuk felé. Ne feledjük, hogy ez egy kissé tompábbá teszi a hangzást, ami vagy megfelel, vagy nem felel meg az ízlésünknek. Amennyiben nem, irányítsuk a mikrofont a húrláb felé.

Általános megjegyzések

  • A d:vote™ mikrofonokat mindig a hozzájuk való szélszivaccsal és rezgéscsillapító gumirögzítővel használjuk.
  • Amennyiben vezeték nélküli módon használjuk, ajánlott egy 80 Hz-es alulvágó szűrő alkalmazása az adónál, elkerülendő a kéz- és mozgászajokat. Ez az alulvágó szűrő a d:vote ™ 4099G, 4099V, 4099S és 4099T mikrofonokhoz való DAD4099-BC XLR adapterbe beépítésre került.
  • A külön megvásárolható DMM0007 univerzális rögzítő hasznos lehet a kábeleknek a hangszeren való vezetésekor.
  • Javaslat: ugyanaz a gégenyakas mikrofontartó gém különféle hangszerspecifikus csíptetőkkel is használható
  • Vegyük figyelembe a mikrofonok különféle hangszerek eltérő hangnyomásából adódó érzékenység különbségét.

DPA adapterek használata

Minden d:vote™ kábel MicroDot csatlakozóban végződik a gégenyaknál. Amennyiben a több mint 35 féle adapter valamelyikével használjuk, a MicroDot csatlakozó gyakorlatilag a létező összes professzionális vezeték nélküli rendszerrel összekapcsolhatóvá teszi.

Vannak olyan vezeték nélküli rendszerek, amelyek igénylik az adapterbe épített elektronikák használatát a jelszint optimalizálása, a DC offset  és a beépített mikrofon előerősítő táplálása érdekében. A DPA adapterek alkalmazásával biztosíthatók a listában szereplő vezeték nélküli rendszerekhez való megfelelő elektronikák (dpamicrophones.com/adapters).

A mellékelt XLR adapter lehetővé teszi a d:vote™ mikrofon szokásos 48 V-os fantomfeszültséggel táplált mikrofonként való használatát. Az övcsipesz leszerelhető és kicserélhető a mellékelt gyűrűre, ha az adaptert közvetlenül stage boxszal, vagy keverővel kívánjuk összekötni. Vegyük le az adapter fedelét, távolítsuk el az övcsipeszt és helyette tegyük fel a fekete gyűrűt. Szereljük vissza a fedelet.

Ne használjunk nem szabványos adaptert vagy csatlakozót, mert tönkre teheti a mikrofont.

Minden adapterhez csatlakozó szorító eszközt mellékelnek, amelyet minden esetben használjunk, amikor a MicroDot csatlakozót meg kell szorítani. A szorító eszközt még a mikrofon használatba vétele előtt alkalmazzuk, bizonyosodjunk meg arról, hogy a csatlakozás megfelelő és hogy a kábel nem csavarodott meg a törésgátlónál.

A DAD4099-BC adapter állandó másodlagos 80 Hz-es alulvágó szűrőt biztosít. A szűrő minimálisra csökkenti a kéz- és szélzajokat a mikrofon kimenetén anélkül, hogy befolyásolná a hangminőséget a 80 Hz-nél mélyebb hangokat nem produkáló hangszerek (gitár, szaxofon trombita, hegedű) esetében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *